Bingöl Doğal Afet Gönüllüleri Dernek Başkanı Semiramis Karaarslan; “Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin ziyaretimiz sırasında da ne zaman olacağı belli olmayan ve beklenen deprem önlemleri arasında bulunan yapı stoğunun bir an önce yenilenmesi önerisinde bulundu.”
6 Şubat'taki depremlerde Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde, Batman'da hasar gören binaların bulunduğu yerleşim yerleri Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kabul edildi. Bingöl Doğal Afet Gönüllüleri Dernek Başkanı Semiramis Karaarslan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Hepimiz bu konuda elimizden ne geldiyse elde edene kadar birlikte mücadele ettik. Bunun bilinciyle birlikte hareket etmeye, birbirimize destek olmaya devam edelim.” dedi.
‘YAPI STOKU YENİLENMELİ’
Karaarslan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Geçen hafta Van Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Deprem Araştırmacısı Jeofizik Mühendisi Sismograf Doç. Dr. Hamdi Alkan ile canlı bağlantı üzerinden yaptığımız söyleşi de Gümüşhane Üniversitesi öğrt. üyelerinden Prof.Dr. Serkan ÖZTÜRK ile yaptıkları çalışma sonrasındaki tespitte elde ettikleri sonuçlara göre; 5-15 km derinlik arasında Varto Fay Zonu, Erzincan, Bingöl Kargapazarı ve Yedisu Segmentleri boyunca pozitif gerilmeler birikmiş olduğunu, 0.6-1.0 arasında değişen düşük b-değerleri aynı segmentlerde hesapladıklarını, elde edilen bu sonuçlara göre bu bölgelerin daha riskli olduğunu göstermekte olduğunu ancak Karlıova Üçlü Kesişim civarındaki volkanik bölgelerde düşük S-dalgası hızları, yüksek b-değerleri, negatif gerilme değişimleri hesapladıklarını anlattı uzun uzun. 1971 Bingöl depremi sonrası öylesine depremle haşır, neşiriz ki artık tüm kavramları öğrendik yaşayarak inanın. Ve dolayısı ile onlarca Deprem Uzmanının yaptığı Bingöl-Karlıova-Yedisu ile ilgili pek iç açıcı olmayan, bu segmentte olması beklenen açıklamaları tekrar duymak tedirgin etti hepimizi ama gerçeklerden kaçmak çözüm olmuyor maalesef. Birkaç hafta önce de Japon dostumuz Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin çocuklarımla ziyaretimiz sırasında da ne zaman olacağı belli olmayan ve beklenen deprem önlemleri arasında bulunan yapı stoğunun bir an önce yenilenmesi önerisinde bulunmuştu, Davet edildiği taktirde, kendi yapı tekniklerinin anlatımı ve bu konuda her türlü desteğe gönüllü olarak hazır olduğunu ve Bingöllülere yolladığı dost selamıyla.”
‘BİNGÖL HALKI İŞİN CİDDİYETİNİ KAVRADI’
“2003 Bingöl depremi sonrası yıkılan yapılar ve özellikle onlarca çocuğumuzun ölümüne sebep olan Çeltiksuyu YİBO örneği sonrası hem halkımız ve hem biz STK’lar tedirginlik yaşamış ve yapı stoğunun yenilenmesi şehir dışından gelecek olan yetkililerce hızlı bir şekilde yapılması, önlemlerin daha hızlı bir şekilde alınması için Bingöl’ün Afet Bilgesi İlan edilmesini talep etmiş, bu konuda çalışmalar başlatmıştık ama bir türlü başaramamıştık. 6 Şubat da bizi acıya boğan Yüzyılın felaketini yaşarken de uyarılara rağmen alınamayan önlemlerle, bunca acıyı yaşamamız bizleri harekete geçirdi. Ülkedeki Deprem araştırmacılarının acil eylem çağrısı ile Bingöl halkı işin ciddiyetini kavradı, korkunun ecele faydasının olmayacağını, alınacak önlemlerle zararın en aza ineceğinin bilincine vardı. Ve hep birlikte sosyal medya üzerinden ‘Bingöl Afet Bölgesi İlan Edilsin’ çağrısı ile sesimizi duyurmaya çalıştık. Kurum kuruluşlar, STK’lar ile Siyasilerimizin katılacağı bir toplantı talep ettik ve bir araya gelerek neler yapılacağı kararlaştırıldı ortak paydayla. Hasarlı/çürük yapıların acil tespiti, mahalle gönüllüleri, konteynır (çadır) kentin yer tespit haritası ve kriz yönetimi değil, risk yönetiminin hayata geçirilmesi, arama/kurtarma ekiplerinin artırılması, okullarda ayda bir afet bilinci ve ilk yarım eğitimlerinin verilmesi, çadır stokları ve hayvan çadırları konusu masaya yatırıldı ve çok verimli diyaloglarla son buldu toplantımız. Valilik, Belediye, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve İnşaat Mühendisleri Odası bir protokol imzaladı yapacakları çalışmayla ilgili ve biz STK’larda onların çalışmalarına çorbada tuz desteğiyle yapılan çalışmalara destek olduk. Bizlere yollanan Bingöl merkezinde ve köylerde hasarlı ya da yıkılan yapıların fotoğraf ve videolarını valiliğe yönlendirerek hasar tespitlerine desteğimizle. Özellikle 2003 Bingöl Depremi öncesi yapılan riskli yapılar üzerinde duruldu. Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünce tespit edilip, riskli görülen 19 Okul kapatılıp 10 okulun yıkımına karar verildi. Ellerinde yeterli eleman olmasa da gece gündüz, kar kış demeden çalışıldı ve ön hasar tespiti yapıldı ve hala tespit bekleyen yerlere ulaşılmaya çalışılırken, onlarca ağır hasarlı resmi kurum, konut ve ahır tespiti yapılıp, boşaltıldı ve yapılan tespitler Bakanlığa gönderildi. Ve akabinde Afet Bölgesi ilanı haberini aldık. Zannediyorum ki, bu safhada ön hasar tespiti yapılan yerlerin kesin hasar tespiti yapıldıktan sonrasında askıya çıkarılıp, 1 aylık askı süreciyle itirazlar başlatılacak.”
‘BİRLİKTE MÜCADELE ETTİK’
“Devlet tarafından hasarlı yapıların boşaltılması, taşınması, geçici barınma ve kira desteği verilecek. Faizsiz kredi verilip, esnafların kredi borçlanması ertelenecek. (Riskli yapılar bu kapsamın dışında) Hep birlikte neler yapılacağını takipte kalalım ve bugüne kadar el ele, gönül gönüle yürüyüşümüzün devamı, tek dileğim… Her şey insanlık adına devam etsin. Bizler kadim şehrimiz Bingöl’ümüzün farklılıklarıyla parçalarıyız. Siyasi düşüncesi, etnik kökeni her olursa olsun hepimiz bir bütünün parçaları olduğumuzu asla unutmayalım. Hepimiz bu konuda elimizden ne geldiyse elde edene kadar birlikte mücadele ettik. Bunun bilinciyle birlikte hareket etmeye, birbirimize destek olmaya devam edelim. Tüm emeği geçenlere minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. İyi ki varsınız ve hep olun. Birlikten kuvvet doğduğunu kanıtıdır bu sonuç.”
Yorum Yazın