HDP Belediye Meclis Grubu Grup Eş Sözcüleri Ferhat Yıldırım ve Canan Baraç; “2020 yılından başlayan Çapakçur viyadüğü seyir terası o dönem yaklaşık 40’ın üzerinden doğrudan temin ile yapıldı. Aynı projenin devamında 20 milyon TL’lik ihale yapıldı. Belediye bu tür yanlış ve uzun vadede yapılan projeler ile Belediye’yi iflasın eşiğine götürmektedir. Bu bütçe kadınları, gençleri, engelli vatandaşları, öğrencileri ve dar gelirli aileleri temsil etmemektedir.”
HDP Belediye Meclis Grubu Grup Eş Sözcüleri Ferhat Yıldırım ve Canan Baraç, Bingöl Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesini eleştirerek, onaylanan ve rededilen önergeleri de paylaştı.
Grup sözcüleri, yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“07.11.2022 Kasım ayında Bingöl Belediyesi Bütçe görüşmeleri gerçekleşti. On yedi günlük bütçe görüşmeleri ardından 22 birime bütçe ayrıldı, 2019 yılından devredilen bütçe 145 milyon TL iken 2023 yılı bütçesi 982 milyon TL olarak meclisten oy çokluğu ile geçti. Geçen üç buçuk yılın ardından bütçeye 7-8 kat artış yapıldığı görülmektedir. Artışın sebebini sorduğumuzda ekonomik krizden kaynaklandığı halde ülkede ki ekonomik kriz değil de küresel kriz olarak değerlendirmeleri ayrı bir muammadır. 2020 yılından başlayan Çapakçur viyadüğü seyir terası o dönem yaklaşık 40’ın üzerinden doğrudan temin ile yapıldı. Aynı projenin devamında 20 milyon TL’lik ihale yapıldı. Belediye bu tür yanlış ve uzun vadede yapılan projeler ile Belediye’yi iflasın eşiğine götürmektedir. Bu bütçe kadınları, gençleri, engelli vatandaşları, öğrencileri ve dar gelirli aileleri temsil etmemektedir.
2022 yılında dönemsel olarak gündeme getirdiğimiz ve meclise sunduğumuz gerek basınla paylaştığımız gerekse meclis gündemine taşıdığımız önergelerimizi Bingöl kamuoyu ile paylaşmıştık. Kabul edilen önergelerimizin başında;
1) Yeni mahalle yavuz selim caddesi ağaçlandırma önergesi,
2) Engelli vatandaşlarımıza yönelik bir engelli aracının alınması önergesi,
3) İlkokul öğrencileri için kırtasiye yardımı konusundaki önergelerimiz gelmektedir. Öğrencilere yönelik kabul edilen önergemizde yaklaşık 400 öğrenciye 500 ile 750 TL arasında ki kırtasiye yardımı yapıldı.
4) İmar ve yol genişletme çalışması için verdiğimiz önergemiz (çifte fırınlar mevkii) kabul edildi
5) İmar çalışmalarında kış aylarında çatılarda biriken buzlanma büyük tehtid oluşturuyordu. Verdiğimiz önerge kabul edilerek 2020 yılından bu yana yeni yapılan binalara oluk zorunluluğu getirilerek meclisten oy birliği ile kabul edildi.
6) Yeni mahalle, mirzan, yeşil yurt ve mazra fekir mahallelerinin su sorununu gündeme getirdik basınla paylaşmamızın ardından belediyenin sontaj çalışmalarını başlatarak sorunu çözüme kavuşturdu.
7) Kültür mahallesi kentsel dönüşüm projesinde toki’nin yaklaşık 1000’e yakın vatandaşımızın kira desteğini keserek halkı mağdur etmesini meclis gündemine taşıyarak 1 yıl daha kira destekleri uzatıldı ve halen Belediyeden kaynaklı sorun ile 2023 yılının son aylarına doğru teslim edilmesi planlanıyor.
2022 yılında red edilen bazı önergelerimiz;
1) İlimizde eğitim gören öğrenciler saat 08:00’ den 16:00’ya kadar eğitim görmektedirler. Bu sebepten dolayı ara öğün ihtiyaçlarını karşılayamamaktadırlar bunun giderilmesi için Belediye Valilik ve Milli Eğitim müdürlüğü tarafından ortak bir çalışma yaparak sorunun giderilmesini talep etmiştik önergemiz red edildi.
2) Bingöl Belediyesi 11.04.2022 tarihinde mecliste aldığı toplu taşıma zam kararında öğrenci kartlarına zamların yansımaması için verdiğimiz önerge red edildi.
3) Belediye bünyesinde çalıştırılmak üzere Belediye Halk otobüsü alınması için bir çalışmanın yapılmasını meclis gündemine taşıdık.
4) 8 Mart Dünya kadınlar günü sebebi ile ilimizde bazı mahallerin cadde ve meydan isimlerinin 8 Mart dünya kadınlar gününün isminin verilmesini talep ettik red edildi.
5) Şehir girişlerine Kürtçe ve Türkçe (Kurmanci, Zazaki) Hoş Geldiniz tabelasının asılması önergesini verdik red edildi.
2022 Yılında meclis gündemine sözlü ve yazılı olarak gündeme getirdiğimiz hususlar;
1) 65 yaş ve engelli vatandaşlarımızın sorunlarını Belediye Meclis gündemine taşıyarak özellikle toplu taşımada yaşanan aksaklıkları gündeme getirerek çözüme kavuşturmaya çalıştık.
2) Mahallelerde ki yeşil alan ve park sorunlarını gündeme getirdik.
3) İmar sorunlarını gündeme getirdik.
4) İşgaliye sorunlarını gündeme getirdik.
5) Bütçe görüşmelerinde yapılan doğrudan teminler ve ihaleleri eleştirdik, eksik bulduğumuz çalışmaları meclis gündemine taşıdık.
2023 yılında Belediye tarafından performans programına almadığı projeleri bütçe görüşmelerinde gündeme getirdik. Bunlardan bazıları;
1) Kültür mahallesi ve Devlet hastanesi arasında ki yaya yolu ve acil durumlarda (ambulans, itfaiye vb.) kullanılmak üzere bir köprü yapılmasını gündeme getirdik.
2) Yeni mahallede bir çalışma yürüterek yaklaşık 13 hak sahibi ile görüşülüp belediye gündemine taşıyarak arsaları kamulaştırılıp yeşil alan ve park yapılması hususunu gündeme getirdik.
3) İndirimli halk ekmek fabrikasının kurulması
4) Belediye bünyesinde toplu taşıma araçlarının alınması (Belediye otobüsü)
5) Uzun vadede Bingöl’ün içme suyu sorununun çözülmesi için gerekli çalışmaların bir an önce sonuçlanması için sürekli gündemde tuttuk ve tutuyoruz.
6) Bazı okulların yol sorunlarını gündeme getirdik.”
Yorum Yazın