Çoklu Maaş Uygulaması Kalkacak
Çanakçı “Kamu görevlilerinin birden fazla yerden gelir elde etmesi, özellikle son dönemlerde kamu vicdanını derinden yaralayan bir olay. Bunun da ortadan kaldırılmasını ve bununla ilgili yasal altyapı hedefliyoruz” dedi. Ak Partili eski ve yeni bazı siyasilerin kamu bankalarının yönetim kurulu üyelikleri başta olmak üzere birden fazla devlet görevinde bulunup yüksek maaşlar alması uzun süre tartışmalara neden olmuştu. Bunlardan en çarpıcı olanı ise Milli Güreşçi Hamza Yerli Kaya’nın bir kamu bankasının yönetim kuruluna atanması olmuştu. Yerlikaya Gençlik Spor Bakan Yardımcılığı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığına ek olarak 3. Görev olarak bir süre Vakıfbank yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştı. Ülkedeki ekonomi ve finans alanında çalışanlar ve Ak Parti’de Onlarca ekonomi kurmayı bulunmasına rağmen eski bir milli güreşçinin atanması eleştirilere maruz kalmıştı.
Siyasi Nüfuza Sahip Kişiler ve Yakınları Denetlenecek
Ayrıca iktidarlarında siyasi nüfuza sahip kişilerin ve yakınlarının mali işlemlerine gözetim yapılacağını belirtti. Çanakçı “Türkiye, OECD Mali Eylem Gücü tarafından gri listeye alınmış durumda. Mali Eylem Gücü’nün uyum standartlarına tam uyum sağlama konusunda eksikliklerimiz var. Hiç uyumlu olmadığımız standartlardan bir tanesi, siyasi nüfuz sahibi kişilerin ve yakınlarının transferleri ve mali işlemlerinin çok daha yakın gözetime tabi tutulmasıdır. DEVA Partisi iktidarında bu düzenlemeyi de hayata geçirerek tam uyum sağlamayı hedefliyoruz.”
DPT Geri Geliyor
Çanakçı “Uzun vadeli strateji ve planlamadan sorumlu bir kurum kuracağız. Devlet Planlama Teşkilatı’nın kapatılması büyük bir yanlış olmuştur. Aynı isimde olmasa bile, benzer fonksiyonları ifa edecek bir kuruma ihtiyacı var.” Ayrıca kamu bankalarının denetleneceğini, limit ve kriterler getireceğini belirten Çanakçı “Kamu bankaları kuruluş amaçlarıyla tutarlı olmayan kredilendirme faaliyetlerine girdiler. Bugün Halk Bankası esnafın, Ziraat Bankası çiftçinin bankası değil. Medyadan, çok değişik sektörlere kadar kredilendirme var. Kamu bankalarına hem sektör hem de konsantrasyon riskleriyle ilgili limit ve kriterler getirmeyi öngörüyoruz. Kamu bankalarının sektör içinde rekabeti bozmamalarını sağlayacağız. Kamunun kontrol ettiği büyük şirket ve bankaların yüzde 25 oranından az olmamak üzere halka açılmasını hedefliyoruz” dedi.
Yorum Yazın