Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, Et ve Süt Kurumu, sığır başına verilecek 2 bin 500 lira desteğin et fiyatlarını düşürmeyeceğini söyledi.
Hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak, besici ve tüketiciyi korumak, piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarını önlemek amacıyla yeni bir düzenleme yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı kararıyla, 2 Nisan ve 1 Mayıs tarihleri arasında, Et ve Süt Kurumu tarafından kesimi ve satışı yapılan sığır başına, yetiştiricilere 2 bin 500 lira ödeme yapılacağı açıklandı.
Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, et fiyatlarının düşürülmesi için yapılan düzenlemenin önemine işaret etti.
Et ve Süt Kurumu'nun kesim fiyatını ithal ve yerli ayrımı yapmadan kilo başına 74 TL vermesi gerektiğini söyleyen Koç, düzenleme yapılırken yerel besicilerin de sesine kullak verilmesini istedi.
Koç, şunları kaydetti:
"Besicilerin hayvanlarını Et ve Süt Kurumu'nda kestirmesi için öncelikle karkas kesim fiyatları, yerli ve ithal hayvan ayrımı yapılmadan 74 liraya yükseltilecek. Mevcut durumda karkas kesim fiyatı ithal hayvan için 58 lira, yerli hayvan için 60 liradır. Ancak serbest piyasada karkas kesim fiyatı 84 TL'dir. Verilen 2500 TL destek boş. Mevcut tosun 84 Tl'den kesiliyor. Et ve Süt Kurumu bunu 74 TL'ye cıkarır ise 2500 destek işe yaramayacak çünkü piyasa 5 TL daha yüksek kesecek. 2021'in 10. ayında 'tosun eti 46 TL iken 65 TL'ye çıkarılsın, vatandaş besi metaralyalarını elinde çıkarmasın, inekler kesilmesin' dedik. Dinlemediniz. Bunlar aha iyi günlerimiz, koltukta oturup bu işler olmuyor. Yereli dinleyin."
ÜRETİM SÜRECİ DESTEKLENSİN
Et fiyatlarının düşürülmesi için üretim sürecinin en başından desteklenmesi gerektiğini belirten Koç, "Bu destekleme iyi ama yetersiz. Et fiyatlarını düşürmez. Neden düşürmez. Piyasada daha yüksek fiyatla alıcı bulduğu için hayvanını EBK'ya vermez. Daha yükseğe satmak ister. Et fiyatlarının düşürülmesi için üretimin en başından deteklenmesi gerekiyor. Bunun için yem fiyatları, mazot ve gübre fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesi lazım. Bu fiyatlarla kimse hayvanını kesitirmez. Verilen destek doğrudur ama yetersizdir." diye konuştu.
İNEK OLMADAN DANA OLMAZ
Yem fiyatlarının artmasından dolayı küçük besicilerin yem girdilerinden kurtulmak için geçen sene ineklerini kesime verdiğini anlatan Koç, "Küçük üreticinin elinde yeterli besi hayvanı yoktur. Küçük besici yem ve saman fiyatlarından dolayı besleyemedi. Holdinglerin elinde hayvan var. Ana olmadan dana olmaz. Anaç kesilince dana olmaz besi olmayınca et olmaz” dedi.
Yorum Yazın