Sürdürülebilirlik, sanat, girişimcilik, teknoloji ekosisteminin günümüzdeki buluşma noktası olan Metaverse, NFT ve Web 3.0, Türkiye’den ve dünyadan konusunda uzman konuşmacıların özgün içerikleriyle ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022 ‘Sanat ve Teknoloji Zirvesi’ndeydi.Kültür & sanat, medya, yaratıcılık sektörlerinin önde gelen isimleri, ESA Espor Arena’da gerçekleşen panellerde farklı konu başlıklarıyla yeni dünyadaki dönüşümün altını çizdi. Moderatörlüğünü Levent Erden’in yaptığı, keynote speaker’ı David McWilliams olan panelde;Refik Anadol,Arda Kutsal, Timothy Mangnall, Işıl Heves, Gamze Çuhadaroğlu, Işıl Hasdemir, Hakan Timur, Ufuk Tarhan, Kaan Kayabalı, Tuncay Tütek, Haluk Levent, Kına Demirel, Alemşah Öztürk, Kıvılcım Pınar Kocabıyık, Kerem Bürsin, Prof. Dr. Levent Kurnaz, Leyla Arsan, Çağla Gül Şenkardeş, Zeynep Arınç, Can Büyükberber, Candaş Tolga Işık, Afşin Avcı, Sezgin Yılmaz, Erol Özmandıracı, Akan Abdula, Zuhal Üreten, Emre Ölçer, Prof. Dr. Gül İrepoğlu, Bedia Ceylan Güzelce, Kien, Tamer Özmen, Mehmet Tevfik Nane, Debora Zakuto, Prof.Dr. Aslı Tunç, Hande Aydın, Rachel Araz Kiresepi, Burak Aydın, Ömür Kula Çapan, Elif Acar Özgüner, Duygu Kayaman, Kaan Sekban, Murat Tabanlıoğlu ve Louisa Vinton konuşmacı olarak yer aldı.
David McWilliams: ”İnsan aklını özgür bırakın”
‘Sanat ve Teknoloji Zirvesi’nde açılış konuşmasını gerçekleştiren İrlanda’nın önde gelen ekonomisti ve gazetecisi, bestseller yazarı David McWilliams sanatçılarla girişimciler arasındaki benzerliğe vurgu yaptı; ”Her sanatçının içinde bir ateş vardır. Hangi alanda olursa olsun benim bir sesim var diyen sanatçı sesini duyurmak ve insanları etkilemek ister. İçindeki ateşle girişimci de sanatçı gibidir. Gördüğü ve bunu ben daha iyi yaparım dediği bir şey vardır. Sesini duyurmak ister. Girişimcinin de sanatçı gibi gerçekleştirmek istediğini yapmak için özgür ve cesur olması gerekir. Ekonomideki en büyük değer insan aklıdır ve özgür bırakıldığında büyük dönüşümleri gerçek kılar. İnsan aklını özgür bırakın” dedi.
Webrazzi Kurucusu ve CEO’su Arda Kutsal, NFT odaklı bir söyleşi ile Refik Anadol’u ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022’de ağırladı. Refik Anadol, son 3 yıldır dijital sanatın oldukça popüler ve kabul gören bir duruma geldiğinden, bu evrim ve dönüşümle birlikte insanların hayal dünyası daha da genişlediğinden söz etti. NFT’nin etkili bir deneyim olduğunu, ilerleyen günlerde çok ses getirecek bir çok projeyle karşılaşacağımızı belirtti.
Ünlü oyuncu ve Yuvam Dünya Elçisi Kerem Bürsin, ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022 kapsamında gerçekleştirilen ‘Sanat ve Teknoloji Zirvesi’nde konuşmacılar arasında yer aldı. ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022’nin bir parçası olan sürdürülebilirlik üzerine gerçekleşen sohbette, Verda Özer moderatörlüğünde, Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık ve Yuvam Dünya Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Levent Kurnaz da söz aldı. Kerem Bürsin şunları söyledi; ”Sürdürülebilirlik başlığını hayatımızın her alanına taşımamız gerek. Birey olarak yaşam şeklimizi değiştirirken çevremizden de farkındalığı artıracak taleplerde bulunmamız gerek. Örneğin biz oyuncular setlerde kullanılan plastik kullanımını azaltma talebiyle yapımcılarla iş birliği yapabiliriz. Ya da markalarla olan her iş birliğimizde çevreye katkı sağlayacak iyilikler talep edebiliriz. Sürdürülebilir bir dünya adına her geçen gün yeni şeyler öğreniyorum, bu konuya odaklanmaya başladıkça bilmediğimiz onlarca şey olduğunu görüyorum” dedi.
Panel katılımcıları arasında yer alan Ahbap Derneği kurucusu, aktivist, rock sanatçısı Haluk Levent de daha iyi bir dünya için atılan adımların sahada anlam kazandığına vurgu yaptı. Kazandıkları sevgi ve güvenin sadece 6 yıldan oluşmuş Ahbap Platformu’nun yaptığı güzel ve iyi şeyler, ülke ve toplum yararına yapmak istediği güzel projelerden ve söz verdiği şeyleri yapmasından kaynaklı olmadığını, bunun yaklaşık 4 yıldan beri sahada çalışmaya bağlı olduğunu, insana dokunmadan, sahada olmadan iyi bir sonuç alınamayacağını belirtti.
goodspaces, ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022’nin son gününde, 15 Mayıs’ta tüm gün ‘iyilik’ diyecek. Bilim, teknoloji, eğitim, çevre, kültür, sanat faaliyetleri sürdüren sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleşecek Toplumsal Fayda Günü’nde toplumsal farkındalık yaratacak etkileyici ve ücretsiz bir panel gerçekleşecek. Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER), (WWF) Dünya Doğayı Koruma Vakfı, Habitat, Yuvam Dünya, Ahbap, TÜRKONFED sözcüleri bu anlamlı panelde konuşmacı olarak yer alacak. Bu özel günde sürdürülebilirliği odağına alan birçok marka da stantlarda ziyaretçilerle buluşacak.
Borusan Otomotiv, İş Sanat, d.ream, Özyeğin Üniversitesi, Turkcell’in co-sponsor olduğu ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022’nin diğer sponsorları ve destekçileri arasında; Pernod Ricard Türkiye, Fuudy, 42 Maslak, Microsoft Türkiye, ESA Espor Arena, Webrazzi, Onedio, Artful Living, Aposto!, #tarih’te bugün, Adel Kalemcilik, NFT Kafası, Babylons.io, dba, Koton, Sephora, Nude, McDonald’s Türkiye, Her Yerde Co., Kiss FM, Next Akademi, Artopol Art Gallery, Türk Lezzet Müzesi, A46 Organizasyon, Effect BCW, Aksa Jeneratör yer alıyor.
Kaynak: (BHA)
Yorum Yazın