1973 yılında Bingöl’de doğan şair, çeşitli platformlarda Zazaca’ya sunduğu katkıyla biliniyor. Yaptığı çalışmaları “Rinde Welati” isimli kitabında toplayan şair, Zazaca’nın gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunmak istediğini söylüyor.
Çiçek, dilin gelişimine katkıda bulunmak istediğini belirterek, “Dil, ilk yaratılış kadar tarihi gerilere dayanıyor. Dil insana bahşedilmiş en büyük nimettir. Düşünelim, dil olmazsa insanın bir anlamı kalmaz. Küçüklüğüm köy hayatında geçti. Köy yaşamının doğal sonucu doğa ile haşır neşir olmaktır. Doğada çok çeşitlilik vardır. Doğamızın ilkbaharı rengârenktir. Bu farklı renklerden, farklı bitki ve kokularından, farklı canlı türlerinden ve seslerinden etkilendim. Her tür kendine özgü sesler çıkarmaktadır ve anladım ki farklılık bir zenginliktir. Unesco raporlarında Zaza dilinin kaybolma tehlikesine yer vermiştir. Diller kültürel bir zenginliktir, bu zenginliği miras olarak gelecek nesillere aktarmak dilin etkin kullanımı ile mümkündür. Bu sebeple dilimizin gelişimine katkı sağlamak istedim.” İfadelerini kullandı.
Şair, eserinin Zazaca’nın gelecek nesillere aktarılmasında faydalı olması temennisinde bulunarak, “Elinde bir fidanı olan onu diksin öyle kıyametini yaşasın, dinin bir emridir. Bana göre bahsedilen yalnızca bir fidan değildir. İnsanda var olan her yeteneği gelecek nesillere miras bırakma olayıdır. Yeteneğimi şiir kitabım ile okuyucuların hizmetine sundum. Umarım faydalı olmuştur. Milyonlarla ifade edilen Zazaların da bu eserimden istifade edebilmesini temenni ediyorum.” dedi.
Şair Ahmet Çiçek’in “Rinda Welati” isimli şiir kitabı Genç Caddesi Halk Pasajı bitişiğinde bulunan Bin-Met İletişim Vodafone Bayii, Anadolu Matbaası ve Şair Ahmet Çiçek’in sosyal medya hesapları üzerinden temin edilebilir.
Yorum Yazın