Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bingöl İl Koordinasyon Kurulu kurularak, il sekreterliğine Emre Bulşu getirildi.
TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulunun ilanı ve hazırlanan Bingöl Afet Risk Azaltma Raporu ile ilgili Bingöl Ticaret ve Sanayi Odasında basın toplantısı düzenlendi.
TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulunun 24 Mart 2023 tarihi itibariyle kurulduğunu belirten Çevre Mühendisleri Odası Temsilcisi Can Fidal Boldaş, “14 Nisan 2023 tarihinde TMMOB Bingöl İKK’nin etkinlik alanında bulunan İnşaat Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası temsilcileri ile yapılan ilk yönetim kurulu toplantısında İKK Sekreteri olarak İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Emre Bulşu seçilmiştir” dedi.
“RANTIN KARŞISINDA OLACAĞIZ”
Bulşu, kurulun çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu kurul; bilim ve tekniği referans alarak ilimiz Bingöl’ün mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının ortak gereksinimlerini karşılamak, mesleki etkinlikleri kolaylaştırmak, mesleğin genel yararlara uygun olarak gelişimini sağlamak, meslek mensuplarının birbiriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlakını korumak; kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının bulunmasında, korunmasında ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal ve sınai üretimin artırılmasında, ülkenin sanatsal ve teknik kalkınmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunacaktır.
Ayrıca ilkesel, yasal ve mesleki sorumluluğumuz gereği olarak; tüm mesleki birikim ve becerilerimizle kentimiz için, halkımız için emeğin, bilimin ve doğanın yanında; tüm yıkım politikalarının ve sermayenin nemalandığı rantın karşısında olacağımızı da ilan ediyoruz.”
-BİNGÖL AFET RİSK AZALTMA RAPORU HAZIRLANDI-
TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Emre Bulşu, ise kurul tarafından hazırlanan Bingöl Afet Risk Azaltma Raporu ile ilgili bilgi verdi.
Depremlerin jeolojik süreçlerle ilgili doğal olaylar olduğunu belirten Bulşu, “Türkiye, jeolojik konumu gereği dünya üzerinde depremlerin en yoğun yaşandığı ülkelerdendir. Türkiye, gerek coğrafi gerekse yaşayan nüfus yönünden yüksek deprem riski altında bulunmaktadır. Yeryüzünün en hareketli fay hatlarından olan Kuzey Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu, Bitlis Zagros Bindirme Kuşağı, Ölüdeniz Fay Zonu ve Ege Fay Sistem’nin yer aldığı ülkemizde, sıklıkla büyük ölçekli depremlerin meydana gelmesi, ülkemizin deprem gerçeğini ortaya koymaktadır.
Bilindiği gibi 6 Şubat 2023 günü yurdumuzun 11 ilinde yıkıma ve kayıplara sebep olan ikisi büyük olmak üzere on binlerce deprem yaşanmıştır. Bu depremler, on binlerce yurttaşımızın hayatını kaybetmesine, yüzbinlerce yurttaşımızın yaralanmasına ve bazı yerleşim yerlerinin, tabiri yerindeyse hemen hemen haritadan silinmesine sebep olmuştur. 6 Şubat 2023 günü yaşanan depremlerden sonra yurdumuzun birçok yerinde irili ufaklı depremler meydana gelmiştir. Yer bilimciler ile deprem uzmanlarının sıklıkla uyarılarda bulundukları bölgeler de mevcuttur. Bu bölgelerin en başında Bingöl ilimiz gelmektedir.” dedi.
“DEPREM MASTER PLANI HAZIRLANMALI”
Hazırlanan raporun dikkate alınarak deprem master planı hazırlanması gerektiğini belirten Bulşu, şunları söyledi: “TMMOB bileşenleri olarak bilim ve tekniğin referanslarıyla, yaşanabilecek deprem öncesi, deprem anı ve sonrası müdahale süreçlerinin aksaksız bir şekilde yönetilebilmesi ve yerinden müdahalenin etkinleştirilebilmesi için bir teknik raporunun hazırlanması ihtiyacı mütalaa edilmiştir. Deprem öncesi alınması gereken tedbirlerin yanı sıra deprem sırasında ne yapılması gerektiği ile ilgili senaryoların kurgulanmasında ve deprem sonrası atılacak adımların belirlenmesinde öncelikle genel hususlar ve sonrasında da mühendislik meslek disiplinleri açısından önerilerimizi sunmak temel amacımızdır. Bu çerçevede 83 maddeden oluşan ve ilimizi afete karşı dirençli bir kent haline getirmek için Bingöl Afet Risk Azaltma Raporunu hazırlamış bulunmaktayız. Bu raporu ilgili kurum ve kuruluşlara ve kamuoyuna basın aracılığıyla bildirmek için toplanmış bulunmaktayız.
Burada en önemli hususun güçlü halk örgütlenmeleri olan başta teknik meslek odaları olmak üzere tüm sivil toplum dinamikleriyle kamu koordinasyonunun sağlanması ve bu çerçevede ilimizde hazırlamış olduğumuz rapor dikkate alınarak deprem master planı oluşturulması gerektiğini bildirmek istiyoruz”.
ÇİNTAY: HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay, TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulunun oluşturulmasının önemli olduğunu belirterek, oda olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Yorum Yazın