CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın verdiği “Genç Sulama Projesi” önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 155 çiftçi ailesinin bu projeden yararlanmasını öngördüklerini aktardı.
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Genç Sulama Projesi” ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için meclise soru önergesi vermişti.
Bakan Pakdemirli, önergeyi yanıtlayarak sorulara cevap verdi.
Sındır’ın verdiği önergede şu bilgiler yer aldı:
“Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programında, 2011A01-1344 no Tu “Bingöl Genç Sulama Projesi”, 2011-2023 yıllan arasında yapılması planlanmaktadır. Proje kapsamında 945 ha alanın Sulama yapılması öngörülmektedir. Projenin 2021 yılı güncellenmiş haliyle başlangıç bütçesi 48.966.500 TL olup, 2011 yılından bugüne harcama yapılmadığı görülmektedir. Buna karşın 2021 yılı ödeneğinin de iz ödenek olarak 1.000 TL olduğu ve bunun da projenin 2021 yılı yatırım öncelikleri arasında olmadığı anlaşılmaktadır.
Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programına göre, DSİ Genel Müdürlüğü’nce 2011-2026 yıllan arasında tamamlanması planlanan “Bingöl Genç Sulama Projesi” yatırımların bitirilmesi ile ilgili, aşağıda yer alan sorulanının yanıtlanmasını saygıyla dilerim;
1. Projenin başlangıcından bugüne kadar her hangi bir ihale yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi işler için ve hangi usulle ihaleler yapılmıştır? Bu ihalelere kaç kişi/kurum teklif vermiş ve ihaleleri kazanan yüklenici firma(lar) kimdir ve ihale sözleşme bedelleri ne kadardır?
2. Projenin sulama altyapısı ile ilgili çalışmalar yapılmış mıdır? Ne kadar ilerlemiştir? Ne zaman tamamlanacaktır?
3.945 hektar alanın bugün itibariyle ne kadarı sulamaya açılmış/açılacak, kaç üretici bu projeden yararlanmış/yararlanacak, bölgenin tarımsal üretimine ekonomik olarak ne kadar katkı sağlanmıştır/sağlayacaktır?
4.Projenin; İlçe ve il ekonomisine katkısının ne kadar olacağı öngörülmektedir?
5. Projenin planlandığı tarihteki koşullar ile günümüz koşullan kıyaslandığında, sulaması planlanan arazi oranları ve yararlanacak üretici sayısı nedir? Proje ile bölge üreticilerinin sulama ihtiyacı ne oranda karşılanacaktır?
6. Projenin başlangıcından bugüne kadar, bölge ekosistemine etkisiyle ilgili bir Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu benzeri bir çalışma yapılmış mıdır? Projenin çevreye etkileri ile ilgili veriler elinizde bulunmakta mıdır?
7. Projenin yapılacağı alanda yerleşim var mıdır? Varsa burada kamulaştırma yapılmış mıdır? Kamulaştırma nedeniyle ilgili kurum/kuruluşlara yapılan bir itiraz söz konusu mudur? Îtiraz(lar)a ilişkin yapılan işlem nedir?”
BAKAN ÖNERGEYİ YANITLADI!
Vahkin Çayı üzerine kurulacak regülatör ile Genç İlçe merkezi ve civar köylere ait 1.170 hektar arazinin sulanmasını öngördüklerini belirten Pakdemirli, şu ifadelere yer verdi:
“Bingöl Genç Sulaması işinde şimdiye kadar bir adet proje yapım ihalesi, kısmi tekliflere açık iki adet malzeme alım ihalesi ve sulama şebekesi imalatların yapılabilmesi için bir adet yapım ihalesi gerçekleştirilmiştir.
Bingöl Genç Sulaması işine ait projelendirme çalışması yapılmıştır. Ancak sulama sahasının bir kısmının, Gözeler HES Tesisinin depolama alanında kalmasından dolayı, azalan miktar kadarı sulanamayan alandan ilave edilecek şekilde revize projeler hazırlanmaktadır.
Bingöl Genç Sulaması Projesi’ne ait planlama raporu 1996 yılında onaylanmış olup, onaylı rapora göre; proje kapsamında Vahkin Çayı üzerine kurulacak regülatör ile Genç İlçe merkezi ve civar köylere ait 1.170 hektar arazinin sulanması öngörülmüştür. Onaylı planlama raporuna göre 1.170 kişilik ilave istihdam sağlanması 155 adet çiftçi ailesinin bu projeden yararlanması öngörülmektedir. Proje ile yörede net gelir artışının 2021 yılı birim fiyatlarına göre dekar başına 995 TL olması hedeflenmektedir.
Söz konusu projeye ait planlama raporunda, çevresel etki değerlendirmesi ile ilgili bölüm yer almamakla birlikte, proje ile ilgili olarak Bingöl Valiliği’nin 28.08.2009 tarih ve 17 No’lu “ÇED Gerekli Değildir” Kararı bulunmaktadır.
Projenin yapılacağı alanda, Devlet Su İşleri genel Müdürlüğü tarafından şu ana kadar herhangi bir kamulaştırma çalışması yapılmamıştır.”
Yorum Yazın