“Yasayı Tanımıyorlar, Engellileri Umursamıyorlar”
GÜNDEMYeni yapıların engelli bireylerin erişebilirliğine uygun olması gerektiğine dair bir yasa olmasına rağmen Belediye ve Çevre Şehircilik Müdürlüğünün bu konuda denetim ve yaptırımda bulunmadığını ifade engelli yakını defalarca dilekçe verip engelli babası nezdinde engelliler için bina girişlerinin yasaya uygun yapılmasını talep etmesine rağmen sonuç alamadığını iddia etti. İmar Müdürlüğü ise engelli rampası yapılamayan yapılara iskân verilmediğini açıkladı.
Yeni yapıların engelli bireylerin erişebilirliğine uygun olması gerektiğine dair bir yasa olmasına rağmen Belediye ve Çevre Şehircilik Müdürlüğünün bu konuda denetim ve yaptırımda bulunmadığını ifade engelli yakını defalarca dilekçe verip engelli babası nezdinde engelliler için bina girişlerinin yasaya uygun yapılmasını talep etmesine rağmen sonuç alamadığını iddia etti. İmar Müdürlüğü ise engelli rampası yapılamayan yapılara iskân verilmediğini açıkladı.
Erişebilirlik yasasının hiçbir şekilde uygulanmadığını ifade eden engelli yakını, ilgili kurumların ilgisiz davrandığını iddia ederek şunları dile getirdi;
“2017'de çıkarılan ve resmi gazetede de yayınlanan yeni tip imar yasasının bina girişleri ve rampaları başlıklı maddelerinde bina girişlerinin ve asansörlerin engellilerin erişebilirliğine uygun olması ve TSE standartlarında olması zorunludur ibaresi geçmektedir.
Bingöl Belediyesi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü bu durumu göz ardı ettiği yapılan yapılarda kendini göstermektedir. Engelli yakını biri olarak bu yasa ile ilgili daha önceki belediye başkanı ve ilgili birimlere dile getirmeme rağmen yapılan yapılarda erişilebilirlik yasası uygulanmadı.”
“Dilekçe Yazdım Ama Sorun Olmadığı, Hatta Yasa Olmadığı Söylendi”
Sorunla ilgili yazdığı dilekçelerde engelliler için rampa yapma zorunluluğu getiren bir kanun olmadığı cevabı aldığını iddia eden engelli yakını, “Son olarak yaklaşık bir yıldan fazla bir süre önce belediye imar müdürlüğü ve fen işleri müdürlüğüne engellilerin erişebilirliğinin sağlanması için hem yapılar nezdinde hem de kaldırım ve yollarda engelli rampalarının olmadığını belirten dilekçe yazdım. Ancak dilekçelere verilen cevaplarda herhangi bir sorunun olmadığı ve ayrıca böyle bir kanunun olmadığı cevabı geldi.
Kanun koyucu ve uygulayıcı olan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaatta bulundum. Aynı durumu ilgili kişilere de belirtmeme rağmen kendilerinin yapacak bir şeyi olmadığını konunun muhatabının Bingöl Belediyesi ve İmar Müdürlüğü olduğunu, projelere imar birimin onay verdiğini, eğer projelerde engelli rampaları ve erişilebilirlik standartları yoksa imar müdürlüğünün projeleri onaylamamaları gerektiğini söylediler. Ayrıca yapıların denetimini yapı denetim birimlerinin yaptığını dile getirdiler.”
“Şikayet Olmadan Denetim Yapamayız Dediler, Şikayet Ettim Yine Denetlemediler”
Denetim talebinin şikayete tabi olmadığı gerekçesiyle reddedilmesi üzerine bazı yerleri bire bir göstererek şikayet ettiğini ifade eden engelli yakını, “Kanun uygulayıcısı olarak gerek yapı denetim firmalarını gerekse Bingöl Belediyesi İmar Müdürlüğünün denetlemesi talebinde bulundum. Böyle bir denetimi yapamayacaklarını sadece birebir yapılar üzerinde yapılan şikâyetlerin denetlenebileceğini söylediler. Bu bilgiler doğrultusunda birkaç yapı örnek göstererek bulunduğum şikâyetler de dikkate alınmadı.
“İlgili Makamların Yanında Engelli Derneği de Sessiz Kalmayı Tercih Etti”
Konuyla alakalı olarak 6 kez resmi dilekçe ile başvuruda bulunduğunu, bunun dışında defalarca sözlü olarak taleplerini ilgili kişi ve kurumlara ilettiğini ifade eden engelli yakını, “Geçen yıl inşaat sezonunun başlaması ile birlikte ilgili kanunun uygulanması amacı ile Bingöl Belediyesi İmar Müdürlüğüne 4, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne 2 defa dilekçe yazdım. Bunların yanı sıra Belediye Başkanımız, Bingöl Belediye İmar Müdürü ve yetkili kişiler, Çevre Şehircilik İl Müdürü ve ilgili birimler, devletin diğer kurumları ve yapı denetim firmaları ile görüştüğüm halde herhangi bir uygulamanın olmadığı, biten yapılara ruhsatın verilmesi ve meskene açılmasından kendi göstermektedir.
Yetkili kişi ve makamların yanı sıra engelliler derneği başkanına da durumu belirtmeme rağmen kendisinin ve derneğin sessiz kalması da ayrıca çok vahim ve üzücü bir durum.
Toplum olarak hepimizin bu duruma tepki göstermesi gerekirken susuyoruz. Arsa sahibinden ev alanına, müteahhidinden imza sahibi yetkili kişilere kadar yarının engellisi bizler olabiliriz. Aynı zorluklar bizim başımıza da gelebilir” şeklinde konuştu.
İmar Ve Şehircilik Müdürlüğü: “Engelli Rampası Yapılmayan Yapılara Kesinlikle İskan Verilmemektedir”
Konuya ilişkin bilgisine başvurduğumuz Bingöl Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Mustafa Güler, engelli rampaları konusunda yeterli hassasyieti gösterdiklerini ifade etti. Güler, “Bina girişlerindeki engelli rampalarının yapımı, hem yapı ruhsatı başvurusu esnasında hem de mimari projesinde Mimar arkadaşlarımız tarafından kontrol ediliyor. Bina bitince yapı kullanma izin belgesinde de kontrol ediliyor. Engelli rampası yapılmayan yapılara iskân kesinlikle verilmiyor. Bir yapının ruhsat aldığından itibaren 5 yıl geçerlilik süresi var. Vatandaşımızın bize ulaşmış dilekçesi var ama genel bir dilekçe, herhangi bir inşaatı belirtmemiş. Genel olarak engelli rampası iskân aşamasında en çok dikkat ettiğimiz durumdur ve yapılmayan yapılara kesinlikle iskân verilmemektedir.” şeklinde konuştu. Haberde paylaşılan yapılar ve engelli rampası bulunmayan bir çok bina olduğunu vurgulayan engelli yakınları "Bu binalara kim ruhsat veriyor o zaman?" sorusunu sordu.
İlginizi Çekebilir