YAMAÇ YOL İHALESİNE SİYASİLERDEN TEPKİ!
GÜNDEMMerkeze bağlı Yamaç Grup köy yolunun yapım işi ihaleye çıktı ancak siyasi parti il başkanları, hem ihale edilen rakama hem de ihalenin davetiye usulü olmasına tepki gösterdi.
Merkeze bağlı Yamaç Grup köy yolunun yapım işi ihaleye çıktı ancak siyasi parti il başkanları, hem ihale edilen rakama hem de ihalenin davetiye usulü olmasına tepki gösterdi.
Geçtiğimiz aylarda Yamaç bölgesinde meydana gelen heyelan, yolun bir kısmını kullanılmaz hale getirmiş ve yol ulaşıma kapatılmıştı. Bölge sakinleri de yolun biran önce yapılması için çeşitli girişimlerde bulunmuştu. Önceki günlerde de Yamaç yolunun yapım işi ihaleye çıktı ancak davetiye usulü yapılması ve rakamın yüksek olması siyasi parti il başkanlarının tepkisine neden oldu.
Birçok il başkanı, aciliyet gerektiren söz konusu yolun daha önceden neden yapılmadığını ve işin davetiye usulü belirli firmalara verilmesine tepki gösterdi.
“400 METRELİK YOLU 193 MİLYONA YAPIYORLAR” İDDİASI
Söz konusu yolun astronomik bir rakamla yapılmasına tepki gösteren CHP İl Başkanı Hasan Aktaş; “Yamaç yolunda yaşanan heyelan uzun zamandır Bingöl kamuoyunu meşgul etmektedir. Yaşanan heyelan nedeniyle yolda yer yer çökmeler yaşanmış ve bölge halkı yaşanan olumsuzluk nedeniyle ciddi anlamda mağdur edilmiştir. Bölge halkının mağduriyetleri halen devam etmektedir. AKP hükümeti aylardır sorunun çözümü için adım atmayıp, ağır kış şartlarının hakim olduğu bölgede işi davetiyeli bir şekilde astronomik bir rakama ihale ederek bu işi de ranta çevirmekten geri kalmamıştır. Yapılacak işin detaylarının neler olacağı kamuoyundan sır gibi saklanmaktadır. Devletin kaynaklarını hoyratça kullanıp, kendilerine ve yandaşlarına çıkar sağlamışlardır. 20 yıldır Şehrimizi bir adım ileriye taşıyamadıkları gibi birçok alanda Elazığ’ın ilçesi konumuna getirdikleri yetmezmiş gibi Elazığ’da ihaleyi yapıp Elazığlı firmalara davetiyeyle işi peşkeş çekmişlerdir. 400 metrelik yolu 193 milyon 290 bin TL + fiyat farkı + KDV’li tutarla açık ihale yapmayıp, davetiyeli bir şekilde yandaşlarına peşkeş çeken AKP iktidarını Bingöl halkının vicdanına havale ediyoruz” dedi.
“BİNGÖL’DE YAPACAK FİRMA YOK MU?”
Bingöl’de de bu işi yapacak firmaların olduğunu belirten ve ihaleye tepki gösteren bir başka isim ise İYİ Parti İl Başkanı Hasan Kızılboğa oldu.
Kızılboğa açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Yamaç yolunun ihalesi o bölgedeki vatandaşlarımıza hayırlı olsun ama ihaleyle ilgili kafamıza takılan birkaç husus var. İhalede, heyelan meydana gelen 7+300 km ile 7+700 arasındaki kısmın yapılacağı iddia ediliyor. Eğer bu söz konusu kısım yapılacaksa, maliyeti bu kadar neden yüksek? İkinci bir husus ise, Bingöl’de bu işi yapacak firma yok mu ki iş dışardaki firmalara davetiye usulü ile veriliyor. Bu şehrin birçok iş insanı var ve bu işi yapacak potansiyelleri de var. Neden bu iş dışardaki firmalara veriliyor. Bu konunun üzerine gerek siyasiler gerekse bürokratlar gitmelidir. Karayolları Bölge Müdürlüğü de söz konusu ihaleyle ilgili açıklama yapmalıdır.”
Bingöl adına yapılan hizmetten rahatsız olmadıklarını ancak işin ihale kısmından rahatsız olduklarını aktaran Gelecek Partisi (GP) İl Başkanı Muhittin Ağırbaş, “Yolun yapılmasına, kırsaldaki bölgelere hizmet götürülmesine asla değiliz. Ancak İlkbahardan beri mağdur edilen bölgenin işi birkaç ay içinde neden yapılmadı da 6-7 ay sonra davetiye usulü sadece birilerine verildi. Ve neden bu kadar yüksek bir bedelle verildi? Yol medeniyettir. Tabi ki güzel olan ve memleket adına yapılan birçok işi takdir ederiz ama kafamızda soru işareti olan kısımların da cevaplandırılmasını isteriz” dedi.
“MEMLEKETİMİZDE HİÇ Mİ MÜTEAHHİT YOK”
İhaleye tepki gösteren diğer bir isim Saadet Partisi İl Başkanı M. Fatih Tiryaki, şu açıklamalara yer verdi:
“Heyelan sonucu çökmüş olan Yamaç yolunda, Haziran ayından bu yana 9 köyümüz aylardır mağdur edilmiştir. Yapım sezonunun neredeyse bitme aşamasına geldiği şu süreçte alelacele davetiye usulü Solmaz inşaata ihale edilen bu yolun ihalesi tipik iktidar ihalelerini düşündürtüyor. Daha bir kaç gün evvel iktidarın ilimize gelen yetkililerine seslenmiştik ve 20 yıldır yapılan ihaleleri araştırın demiştik. Sanırım bizi yanlış anladılar. 20 yıldır şaibeli yapılan ihaleye bir yenisini ekleyin demedik. Memleketimizde hiç mi müteahhit yok, Hiç mi firma yok, 6 aydır hiçbir şey yapmadan beklediğiniz bu yol için ne oldu da acilen davetiye usulü ihale yapma gereği duydunuz?”
İlginizi Çekebilir