© Artı Medyam 2022

"TÜM EMEKÇİLERİMİZ İÇİN DAHA FAZLA İŞ VE GELİR GÜVENCESİ İSTİYORUZ"

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle basın açıklaması yapan Hak-İş Konfederasyonu Bingöl İl Başkanı ve Hizmet İş Sendikası Bingöl Şube Başkanı Abdulmecit Akdemir, "Tüm emekçilerimiz için daha fazla iş ve gelir güvencesi istiyoruz" dedi.

 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle basın açıklaması yapan Hak-İş Konfederasyonu Bingöl İl Başkanı ve Hizmet İş Sendikası Bingöl Şube Başkanı Abdulmecit Akdemir, Tüm emekçilerimiz için daha fazla iş ve gelir güvencesi istiyoruz."

Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet İş Sendikası Bingöl Şube Başkanlığı tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü vesilesiyle açıklama yapıldı. İşçilerin pankartlarla destek verdiği açıklamayı grup adına Hak-İş Konfederasyonu Bingöl İl Başkanı ve Hizmet İş Sendikası Bingöl Şube Başkanı Abdulmecit Akdemir okudu.

Emekçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutlayan Akdemir, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü vesilesiyle KİT’lerde ve diğer kamu kurumlarında taşeron olarak çalıştırılan işçilerin kadro sorununa, kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan mevsimlik geçici işçilerin sorunlarını ve mazlum coğrafyada yaşanılanlar ile mülteci sorunlarını gündeme taşıdı.

GEÇİCİ İŞÇİLER, DAİMİ KADROYA GEÇİRİLMELİ

Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Akdemir, “Bizler, Türkiye’nin bütün emekçileri, kadınları, erkekleri, gençleri, emeklileri,  yaşlıları, engellileri, işsizleri, yoksulları, meslek sahipleri olarak; tüm dünya emekçileriyle birlikte bugün yine birlikteyiz. Hak-İş olarak 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde; Tüm emekçilerimiz için daha fazla iş ve gelir güvencesi istiyoruz. Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Herkes için düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulmasını istiyoruz. Güvenceli esneklik düzenlemelerinin insana yakışır iş çerçevesinde ele alınmasını istiyoruz. Mevcut işyerlerinin ve çalışanların dijitalleşmeye ve yeşil dönüşüme uyum sağlayabilmeleri için adil bir geçişi mümkün kılacak politikaların hayata geçirilmesini istiyoruz. Kamu çerçeve protokolünün kalan maddelerinin uygulanmasını talep ediyoruz. Kamu Çerçeve Protokolü kapsamında KİT’lerdeki işçilerin kadroya geçirilmesi, geçici işçilerin daimi kadroya geçirilmesi, kadroya geçen işçilerin tayin, becayiş hakkının verilmesi ve erken emekliliğin engellenmesi gibi özlük haklarına ilişkin sorunlarının çözülmesini istiyoruz. 6772 sayılı kanun uyarınca ilave tediye alan kamu işçilerinin kapsamına belediye şirketlerinde çalışanların da dahil edilmesini istiyoruz. Toplu iş sözleşmeleri ile elde edilen hak ve kazanımların enflasyon karşısında ezilmemesini talep ediyoruz. Tekelci yapıda bulunan sosyal diyalog mekanizmalarının katılımcı bir anlayışla yeniden oluşturulmasını talep ediyoruz. COVID-19 salgınının tüm işçiler için meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin daha fazla yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Kayıt dışı istihdam ve ekonomi ile etkin mücadele edilmesini istiyoruz.  İşsizlik oranlarının düşürülmesini, genç, kadın ve engelli bireylere yönelik istihdam fırsatlarının oluşturulmasını istiyoruz. Ülkemiz çalışma hayatının ihtiyaçlarına uygun şekilde istihdam seferberliği oluşturulmasını talep ediyoruz. Tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmalara yönelik tedbirler alınmasını ve emekçilerin enflasyona karşı korunmasını talep ediyoruz” dedi.

HEPİMİZ EŞİT HAKLARDAN VE EŞİT SORUMLULUKLA YARARLANMASINI İSTİYORUZ

Şeffaf sendikacılık için meydanlarda olduklarını ifade eden Akdemir, “Bizler bugün, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde; Güvenceli istihdam için, Refah dolu yarınlar için, Güçlü gelecek için, Sağlığımız için, İşimiz, ekmeğimiz ve tüm emekçilerimiz için taleplerimizi yine yüksek sesle haykırmak için meydanlardayız. Emekçi kardeşlerimize “Hakkın HAK-İŞ’e emanet” demek için buradayız. Tüm emekçilerimizi, erdemli ve şeffaf sendikacılık için, dünya sendikal hareketi ile dayanışma için, demokrasi ve sosyal adalet için HAK-İŞ ile birlikte mücadeleye davet ediyoruz. Bizler; Daha fazla dayanışma, Daha çok refah, Daha çok güvenceli istihdam, Daha çok iş güvenliği ve sağlığı, Örgütlü toplum ve daha güçlü bir Türkiye için 1 Mayıs’ta yine meydanlarda, ekranlarda ve her yerdeyiz. Tüm emekçilerimizle hep birlikte üretmeye, büyümeye ve güçlenmeye devam edeceğiz.  HAK-İŞ olarak; 1 Mayıs’ta ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün emekçileri, mağdurları, mazlumları ile tüm insanlık adına dayanışmamızı yinelemek için buradayız. Biliyoruz ki Dünyamız bir, derdimiz, kederimiz, mutluluğumuz bir. Ülkemizin bütünlüğü, birliği, beraberliği, mağdur ve mazlumların şefkatli eli olmak için bu uğurda canını feda eden tüm aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar diliyoruz. Biz 84 milyon vatandaşımızla hep birlikte Türkiye’yiz diyoruz. Hepimizin eşit haklardan, eşit şartlarda ve eşit sorumlulukla yararlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

EMEKLİ AYLIĞI ALT SINIRI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE GETİRİLSİN

Emeklilik sistemindeki eksikliklerin giderilmesini talep eden Akdemir, “Hak-İş olarak istihdam yaratacak yatırım alanlarının artırılmasını, sürdürülebilir kalkınmayı, ekonomik alt yapının güçlendirilerek sosyal ve ekonomik refahın artırılmasını talep ediyoruz. Sendikal örgütlenme önündeki engellerin kaldırılmasını, sendikalaşmanın teşvik edilmesini istiyoruz. Tüm Dünyada yeni bir sendikal düzenin inşası için sendikal hak ve özgürlüklerin daha ileriye taşınmasını talep ediyoruz. İnsanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye ekonomisi istiyoruz. Biz emekçiler, milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı istiyoruz. Emeklilik sistemindeki eksikliklerin ve emekli aylığı bağlama oranından kaynaklı haksızlıkların giderilmesi için gerekli adımların atılmasını istiyoruz. Emekli aylığı ve bayram ikramiyelerimizin alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER