Şentop "Meclis çok çalışıyor" dedi, veriler yalanladı
GÜNDEMMeclis Başkanı Mustafa Şentop “Sonuçlar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Meclisin daha çok çalıştığını gösteriyor" dedi. Veriler ise Şentop'u yalanladı.
Meclis Başkanı Mustafa Şentop “Sonuçlar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Meclisin daha çok çalıştığını gösteriyor" dedi. Veriler ise Şentop'u yalanladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoklama kaçağı AKP’li milletvekillerini azarlamasının ardından Meclis Başkanı Mustafa Şentop “Sonuçlar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Meclisin daha çok çalıştığını, daha verimli çalıştığını, daha etkili çalıştığını gösteriyor” dedi. Oysa 2022 istatistikleri bile Meclisin Saray’dan gelen düzenlemeleri onaylamaktan başka bir faaliyette bulunmadığını gösteriyor.
Mustafa Şentop, 14 Mayıs’ta yapılacağı düşünülen seçimlerle ilgili Yüksek Seçim Kurulunun önceki seçimlerde açıkladığı takvimlerin bulunduğunu, bu durum dikkate alındığında 60 gün içerisinde adaylık ve propaganda süreleriyle ilgili bir takvimin de 10 Mart’tan sonra açıklanacağını düşündüğünü söyledi.
Burada TBMM’nin çalışmasına bir maninin bulunmadığını ifade eden Şentop, “TBMM, seçilenler göreve başlayana kadar görevini sürdürür. Dolayısıyla bu açıdan kural olarak Meclis seçim gününe kadar rahatlıkla çalışabilir. Ancak seçim çalışmaları yürütüleceği için belli bir süreden sonra artık Meclis çalışmalarına ara verebilir diye tahmin ediyorum” dedi.
Şentop’un TBMM faaliyetleri konusundaki “Sonuçlar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Meclisin daha çok çalıştığını, daha verimli çalıştığını, daha etkili çalıştığını gösteriyor” sözleri ise dikkat çekti.
SORU ÖNERGELERİNİN YÜZDE 20’Sİ YANITLANDI
Çünkü Meclis faaliyetindeki istatistikler aksini gösteriyor. 2022 yılı içerisinde Mecliste bulunan bütün partilerin verdiği 20 bin 502 soru önergesinin sadece 4 bin 421’i yanıtlandı. 204 soru önergesi hiç işleme alınmazken, 262’si tanesi iade edildi. 8 bin 423 soru önergesi cevaplanırken, 7 bin 192 tanesi de cevaplandırılması gereken zaman dilimini aştıktan sonra yanıt alabildi.
YARISI TORBA TEKLİF
Yine 2022 yılında muhalefetin hiçbir kanun teklifi gündeme alınmazken, AKP ve MHP’nin imzasıyla birbiriyle alakasız kanun değişiklikleri çoğu kez torba teklifi olarak getirildi.
Mecliste.org’un derlediği verilere göre, 2022 yılı boyunca 30 kanun teklifi yasalaştı. Bu kanunların 14’ü muhalefetin çokça eleştirdiği “torba kanun” yöntemiyle hazırlandı. 14 kanun teklifi, toplam 237 kanunda değişikliğini beraberinde getirdi.
Meclis komisyonlardaki işleyiş de birçok kez tartışmalara neden oldu. Muhalefetin yasama faaliyetlerine katılımı sınırlanırken, komisyonlarda da birçok soru yanıtsız kaldı.
Son olarak Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonunda sunum yapan İçişleri Bakanlığından yetkililer, bir kadının 6 yaşından beri cinsel istismara maruz kaldığı Hiranur Vakfına denetim yapılıp yapılmadığı sorusuna yanıt vermeden gitti.
ERDOĞAN "HAKKIMI HELAL ETMİYORUM" DEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan da partisinin milletvekillerine hakkını helal etmediğini söylemişti. Erdoğan çarşamba günü “Grubumuzun toplantılara katılmada sıkıntı yarattığını öğrendim. Bu beni ciddi manada üzmüştür. Bu millet kendi kesesinden maaşı veriyor. Milletvekili arkadaşlarımız bu maaşla görevi yapıyor. Genel kurulda yoklamalarda benim milletvekili arkadaşlarım bulunmazsa bu millet hakkını size helal etmez. Ben de onlara hakkımı helal etmiyorum. Aldığınız maaşlar haramdır, bunu da böyle bilin” demişti. (Ankara/EVRENSEL)
İlginizi Çekebilir