© Artı Medyam 2022

Depremin ardından Hatay'da 2. gün | Armutlu’da profesyonel destek yok, içinde yaşanabilecek bina kalmamış

Maraş merkezli deprem Hatay'da büyük yıkıma neden oldu. İskenderun, Antakya ve Kırıkhan ilçelerinde çok sayıda bina yıkıldı, yüzlerce insan hayatını kaybetti.

Maraş merkezli deprem Hatay'da büyük yıkıma neden oldu. İskenderun, Antakya ve Kırıkhan ilçelerinde çok sayıda bina yıkıldı, yüzlerce insan hayatını kaybetti.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin etkilediği 10 ilden en yıkıcı olanlarından biri Hatay…

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın saat 11.30 itibayıyla yaptığı açıklamaya göre, Hatay’daki can kaybı 872, yaralı sayısı ise 2 bin 766'ya yükseldi.

"ARMUTLU YOK OLMUŞ DURUMDA"

Gönüllülerden Erol Şahin, Hatay’ın Armutlu ilçesinden Evrensel’e verdiği bilgide “Armutlu yok olmuş durumda” dedi.

Şahin’in verdiği bilgiler şöyle:

“Armutlu’nun yüzde 80’e yakını yıkılmış durumda. Ayakta duran binalarda da çok büyük hasar ve çatlaklar var. Enkaz altında canlı insan var, sesleri geliyor. Ama profesyonel müdahale gerekiyor ama burada profesyonel müdahale yok. Ambulansa ulaşmaya çalışıyoruz yaralılar için fakat ambulans gelmiyor. Sadece bilgi alınıyor, kayıt alınıyor. AFAD burada değil. Profesyonel destek yok, insanlar gönüllü gruplar var sadece. Ancak gönüllüler de ne yapacağını bilemiyor çünkü onları yönlendirecek kimse yok. Ölen vatandaşlar var, konum belirtip ölü olduğunu söylüyoruz başka yapacak bir şeyimiz yok. Ölüm belgesi alınamıyor, cenazeler bile alınamıyor henüz. Yardımlarla birlikte geldik şehre. Depremzedeler otobüslerin önüne çıkıyor, yardım istemek için. Enkaz altındaki insanlar kolay çıkarılabilir durumda değil, binalar tuzla buz olmuş. Armutlu’ya henüz devletin bir kurumu girmiş değil. Bugün öğleden sonra geldik, engellemeyle karşılaşmadık ancak çok fazla trafik vardı.

Birkaç bölgede asker var ama onlar da az sayıda ve sadece emir verilen alanda çalışma yürütüyorlar. İnsanlar parklarda beklemeye çalışıyor, burada durum kötü. Acilen iş makinesi, delici aletler, demir kesici aletler getirilmesi gerekiyor. Aslında bir itfaiyenin dahi kolayca temin edebileceği malzemeler bunlar. Armutlu yok olmuş durumda, içinde yaşanabilecek hiçbir bina yok.

Burada bulunan sağlıkçılar da yardımla birlikte geldi. Yaralılara müdahale ediyorlar ama ekipman kısıtlı olduğu için onlar da bir noktaya kadar müdahale edebiliyor.”

CENAZELER SOKAKTA BEKLETİLİYOR

Depremin ardından ilçedeki halk arama kurtarma çalışmalarını kendi imkanlarıyla yürüttü. Dün akşam saatlerinde bölgeye gelen ve yağmurdan kaynaklı henüz başladığı çalışmalara ara veren ekipler, bu sabah çalışmalara başladı. Az sayıda AFAD çalışanının bulunduğu ilçede, arama kurtarma çalışmalarını halk ve askerler yürütüyor. Depremden yaklaşık 30 saat sonra çalışmanın başlatıldığı enkazlardan cenazeler çıkarılmaya başlandı. Ancak cenazeler ambulans ve cenaze aracı olmadığı için sokakta bekletiliyor. Cenazelerin bir kısmı ise polis araçlarıyla hastanelere taşınıyor. 

ENKAZ ALTINDA KALAN ÇOCUK YARDIM BEKLİYOR

Hatay'ın Antakya ilçesinde depremde yıkılan binada, belden aşağısı enkaz altında kalan 7- 8 yaşlarındaki erkek çocuğu, kurtarılmayı bekliyor. Suriyeli olduğu, anne ve babasının da enkaz altında kaldığı belirtilen çocuk, yaşadığı şok nedeniyle konuşamıyor.

İKİ ÇOCUK ENKAZDAN KURTARILDI

Hatay' da Odabaşı mahallesindeki 7 katlı binanın enkazında ailesiyle mahsur kalan 6 yaşındaki Osman Eymen Ekizoğlu kurtarma ekiplerinin çabasıyla saatler sonra sağ kurtarıldı. Çocuğun sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Eymen'in annesi Fetiye Ekizoğlu ile 6 aylık kardeşinin de enkaz altında olduğu, ekiplerin kurtarma çalışmasının devam ettiği belirtildi. Arama kurtarma çalışmalarında 2 aylık bebek Mehmet Çınar da enkazdan sağ kurtarıldı.

MİTHAT SANCAR: YARDIMLAR HER TÜRLÜ YÖNTEMLE ENGELLENMEYE ÇALIŞILIYOR

Antakya ve Samandağ ilçelerinde deprem sonrası yaşanan yıkımı gözlemleyen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’a HDP milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Züleyha Gülüm, Hüseyin Kaçmaz'ın yanı sıra HDP Hatay, Adana ve Mersin il eş başkanları ve partililer eşlik etti. Antakya'da Armutlu Mahallesi'nde yaşanan yıkımı gözlemleyen Sancar, yurttaşlara da sohbet etti. 

Gözlemlerin ardından açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, depremin etkisini bölgeye gelince doğrudan gördüğünü belirtti. Antakya'nın tamamen kaderine terk edilmiş durumda olduğunu belirten Sancar, "Geçtiğimiz bölgelerde pek çok yıkılan bina gördük. Ama kurtarma çalışması yoktu. İnsanlar sokakta kalmış. Barınma, ısınma imkanları, şu, ekmek, çadır yok. Kısacası burada devlet, iktidar yok. Acı, öfke ve elimizde olan tek imkan dayanışma var. Ancak yardımların da her türlü yöntemle engellenmeye çalışıldığını görüyoruz. 1999 Gölcük depreminin yaralarını sivil dayanışma ile sarabilmiştik. Fakat şimdi ona da imkan verilmiyor. Yine de haklarımıza yaralarını sarmak için el ele vermeye çağırıyoruz" dedi.

KILIÇDAROĞLU, İSKENDERUN'A GİTTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana'daki ziyaretinin ardından Hatay'ın İskenderun ilçesinde depremden etkilenen ve arama kurtarma çalışması süren bölgelerde inceleme yaptı.

Bir vatandaş, Kılıçdaroğlu'na sarılarak "Dayamıyorum" diyerek gözyaşları döktü. Vatandaşlar "Niye kimsenin umrunda değiliz?" diyerek isyan etti. 

İskenderun Belediyesine uğrayarak bilgi alan Kılıçdaroğlu, sahadaki arama kurtarma çalışmalarını yerinde takip ederek depremzedelerin sorunlarını ve taleplerini dinledi.

Kılıçdaroğlu'na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve bazı belediye başkanları da eşlik etti. Kılıçdaroğlu'nun Samandağ ve Arsuz’a gideceği belirtildi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI 

Felaketin boyutlarının çok büyük olduğuna da dikkati çeken Sancar, “Bizim şimdi ki görevimiz dayanışmayı yükseltmek. Düzenin yıktığı yerleşim ve hayatları birlikte inşa edeceğiz. Bu düzenin yıkıma devam etmemesi de bizlerin mücadelesiyle olacak. Kayıplarımız için baş sağlığı diliyor, geriye kalanlara sabır diliyoruz. Bu ülkeyi bu yıkımdan hep birlikte çıkarmak hepimizin boynunun borcudur” diye konuştu. 

Hatay Havalimanı yolunda da derin çatlaklar oluştu. Yol, araç trafiğine kapatıldı. Pistteki yarılmalar nedeniyle de havalimanı, dünden beri uçuşlara kapalı.

YOLLAR KAPANDI

İskenderun'da bir çok noktada enkazlar nedeniyle yollar kapanmış durumda. Pek çok hastane zarar görmüş durumda. Yaralılar gece saatlerinden itibaren gemilerle yakın illerdeki hastanelere taşınıyor.

BAKANLIK: İSKENDER LİMANINDAKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Öte yandan İskenderun Limanı'nda dün depremle birlikte rıhtımı çölen ve ardından devrilen konteynerlerin alev almasıyla başlayan yangın bugün de devam etti. Gece boyunca devam eden ve çevreye yayılıp büyüyen yangından yükselen dumanlar, İskenderun ilçesinin birçok noktasından görüldü.TCSG Yaşam gemisinin de destek verdiği ekipler alevleri kontrol altına alma çalışmalarını sürdürdü. Milli Savunma Bakanlığı akşam saatlerinde "İskenderun Limanı'ndaki yangın Kara Kuvvetlerine ait helikopterler ve Hava Kuvvetlerine ait uçağın havadan müdahalesi ile söndürüldü." açıklaması yaptı.

KAYMAKAMLIĞI SU BASTI

Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel'in paylaştığı bilgilere göre ise İskenderun Kaymakamlığı'nı su bastı.

Deprem bölgesine giden Ağırel, Twitter hesabından paylaştığı videoya "İskenderun Kaymakamlığı ve hemen arkasındaki cadde su altında…" notunu düştü.

YURTTAŞLAR SOKAKTA KALDI

Depremin ikinci gününde çoğu vatandaş sokakta kaldı, arama ekiplerinin eksikliği nedeniyle birçok enkazda çalışma hâlâ başlamadı. Başta su olmak üzere temel ve hayati ihtiyaçlar yetersiz durumda.

Gece saatlerinde Antakya’da ekipler, yetişebildikleri enkazlara müdahale ederken, depremde hayatını kaybeden pek çok vatandaş da enkazdan çıkarıldı.

Arama ve kurtarma çalışmaları, çevre illerden gelen ekipler ve askeriyenin katılımıyla gün boyunca sürecek.

DR. TAMER ŞAKRAK: ÇOK CİDDİ TIBBİ MALZEME EKSİĞİ VAR

Hatay'a ulaşan Dr. Tamer Şakrak, kentte çok sayıda sağlık personeli olduğunu ancak hem tıbbi malzeme hem de temek gereksinimler açısından çok büyük sıkıntı yaşandığını belirterek şunları ifade etti:

Hatay Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinin bahçesindeyiz, Sabah saat 06.00 gibi buraya geldik ve hemen kayıtlarımızı yaptırıp ilgili çadırlarda göreve başladık. Burada Türkiye'nin her yerinden gelen çok sayıda sağlık personeli var. Sağlık personeli konusunda hiçbir sıkıntı yok ancak çok ciddi bir sistemsizlik, dehşet bir malzeme kıtlığı var. Burada su, mazot, yiyecek hiçbir şey yok. Antibiyotik ve serum fizyolojik çok kısıtlı. Damar yolu açma imkanımız çok kısıtlı ve hiçbir şekilde hastaları buradan başka bir yere sevk edemiyoruz. Bize verilmiş numaralar var, arıyoruz telefonları açmıyorlar. WhatsApp'tan yazıyoruz, geri dönüş olmuyor. Buraya insan kaynağından çok daha fazla tıbbi malzemeye, mazot, su, buradaki personel için mobil tuvalet gibi şeylere acil ihtiyaç var.

ACİL İHTİYAÇLAR

Samandağ Devlet Hastanesi’ne ulaşan İzmir’den bir gönüllü bir sağlık emekçisi de “Samandağ’a eğer bir şey göndermek isteyen olursa battaniye, çarşaf, yastık, mont, çorap en önemlisi. Bir de gıda maddeleri yok. İlaç ve malzemeler yok, onların ulaştırılması gerek. Emek bulmak çok zor neredeyse yok. Özellikle çamaşır suyu, sıvı sabun gibi temizlik malzemeleri de acil ihtiyaç. Hastalara temiz ve sağlıklı hizmet verebilmemiz için bunlara çok ihtiyacımız var” dedi.

EMEP HEYETİ İSKENDERUN'DA

İskenderun'da bulunan Emek Partisi heyetinin incelemeleri sonrasında açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, “Bir tarafta yokluk ve yolsuzluk, diğer tarafta rant kurban edilen hayatlar var. Enkaz altından kendi yakınlarını çıkaran insanlar gördük. İnsanca yaşam imkanları ortadan kalkmış görünüyor” dedi.

 

AFAD EKİPLERİ YETERSİZ

Profesyonel dağcıların arama kurtarma çalışmalarına yardım için gittiği Hatay'da Halk TV'ye konuşan dağcı Emrah Özbasan, AFAD ekiplerinin çok yetersiz olduğunu belirtti, "Bir kavşaktayım 360 derece döndüğümde 20 enkaz var. Her birinde 3 kişi olmak üzere 4 AFAD ekibi var.  Mecburen bir sıralamaya koyuyorlar, ses gelen her yere koşamıyorlar. Çok gönüllü var, ama teknik bilgisi olmadığı için geri hizmete veriliyor. İş makineleri yeni yeni geliyor, ama binlerce bina yıkık. Çok büyük bir facia. her 10 saniyede bir ambulans geçiyor" dedi.

 

TERK EDİLMİŞ DURUMDA

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay gece saatlerinden İskenderun'dan yaptığı açıklamada, "Hatay Türkiye'nin bir ili değil mi sorusunu soruyorum. Değil yardım hiçbir şey gelmemiş. Enkaz altındakileri kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalışanların çalışmalarının doğru olup olmadığını söyleyecek bir görevli bile yok. Burada bir kurum, AFAD yok, çaresizce yıkılmış binalara bakan insanlar var. Burası terk edilmiş durumda" dedi.

Bir enkazda çalışma yapan iş makinelerini gösteren Atay, "Bu iş makineleri yurttaşların kendi çabalarıyla getirilmiş. Artık öyle bir şey ki, insanlar umutlarını da kesmişler, kepçelerle enkaza girmek durumunda kalmışlar. Korkunç bir başıboşluk söz konusu. Ne AFAD, ne kolluk kuvveti, ne yetkili birisi, ne durumu bilen, anlatabilecek herhangi bir insan var burada..." ifadelerini kullandı.

"YARDIM BEKLİYORUZ"

Dün Evrensel’e konuşan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, şunları anlatmıştı: “Hayatımda ben bu kadar binanın yıkıldığını hiçbir depremde görmedim. Antakya merkez, Defne merkez, Samandağ merkez, İskenderun merkez, Kırıkhan merkez her biri neredeyse yerle bir olmuş durumda. 14 saattir biz yardım bekliyoruz. Diğer illerden de yardım bekliyoruz. Bu saat oldu yardım ulaşmış değil. Hayatta kalan vatandaşlar dışarıda, donacak durumdalar. Yemek yok, su yok, elektrik yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yola çıktığını biliyoruz ama daha ulaşmış değil. Defne ilçesine, Samandağ ilçesine daha bir ekip giremedi. Antakya, Samandağ ve Defne’de durum çok kötü. Çadır kurulmuş değil, telefonlar pek çok noktada çekmiyor. İş makinesi, kurtarma ekibi, çadır, tulum, yemek acil ihtiyaçlarımız arasında. Sayın bakanlar buradalar ama onlar da yardım bekliyor sadece.”

Kaynak: Evrensel

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER