© Artı Medyam 2022

Çinli şirketler Nvidia çiplerini stokluyor

ByteDance, Alibaba Group (BABA) ve Tencent (TCEHY) gibi Çinli internet şirketleri, ABD’nin yarı iletken yaptırımları devreye girmeden önce milyarlarca dolar değerinde Nvidia (NVDA) H20 yapay zekâ çipi stokladı.

Nikkei Asia’nın çarşamba günü bildirdiğine göre, Nvidia ABD’nin yarı iletken yaptırımlarına uymak için H20 çiplerini özel olarak tasarladı. Ancak Çinli şirketler, olası sevkiyat kısıtlamalarından endişe duyarak 2024’te bu çipleri stoklamaya başladı.

Şirketler, en son ABD yarı iletken yaptırımlarından önce 1 milyon H20 çipi almayı hedefledi. Rapora göre, şirketler çeyrek için 16 milyar doların üzerinde sipariş verdi.

Nvidia, 2025’in başından bu yana 18 milyar dolarlık H20 siparişi aldı. Çin, 2024 mali yılında Nvidia’nın toplam satışlarının 13%’ünü oluşturan 17 milyar dolar gelir elde etti.

Mart ayında Alibaba Başkanı Joe Tsai, CNBC’ye yapay zekânın toplam adreslenebilir pazarının en az 10 trilyon dolar olduğunu söyledi. Alibaba, büyük ölçekli yapay zekâ modellerini açık kaynak haline getiren ilk büyük küresel teknoloji şirketlerinden biriydi. Alibaba, önümüzdeki üç yıl için bulut ve yapay zekâ altyapısına 53 milyar dolar ayırdı.

Çin’in teknoloji barometresi olarak da bilinen Alibaba’nın hisseleri, ek iç hükümet teşviklerine yönelik iyimserlik ve Çinli yapay zekâ girişimi DeepSeek’in OpenAI ve benzerlerini geçen uygun fiyatlı yapay zekâ modelleri vaatlerinin popülerliği sayesinde yılbaşından bu yana 36%’nın üzerinde yükseldi.

Wedbush Securities’ten Dan Ives, Alibaba’nın yapay zekâ ve bulutta güçlü konumlanmasını gerekçe göstererek şirketi “Çin teknolojisini oynamanın en iyi yolu” olarak nitelendirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER