Bingöl’de orman katliamı
GÜNDEMKarlıova Ilçesi’ne bağlı Kaynarpınar (Liçik) köyü Serince mezrasında 18 Temmuz’da başlayan ağaç kıyımı 16. gününde devam ediyor.
Fırat Bulut/Bingöl
Serince mezrası mangal kömürü üretmek için meşe ağaçlarının kesilmesine karşı çıkıp imza toplayarak, kesimin durdurulmasını istedi. Kesimin yapıldığı bölgede ev ve arazisi bulunan Erdal Dallı ağaç kesimine ilişkin Munzur Press'e konuştu. Yüz yıla yakındır ormanın içinde arazilerinin olduğunu belirten Dallı şunları söyledi: “Mezra içinde kalabalık bir grubu fark ettik. Sorduk soruşturduk, muhtarın şantiye kurduğunu öğrendik. Meğerse orman kesilecek, kömür ocakları için şantiye kuruyorlarmış. Adamlar geldiler yerleştiler ikinci gün hiç sormadan etmeden kesime başladılar. Yüz yıla yakındır dedelerimizin ormanın içinde 200 dönümlük arazileri var. Yıllardır koruyoruz, köylülerin kesmesine izin vermiyoruz. Muhtar ve birkaç kişi anlaşıp satmış.”
Durumu öğrendikten sonra köy muhtarı Özbeg Abaylı ile konuştuğunu belirten Dallı: “Muhtar, ‘Evet ben kestim, itirazı olan gidip şikayet etsin' dedi. Bizim arazilerimiz evlerimiz hemen burda, tehlikeyi biz yaşayacağız ama hiçbir bilgi vermedi. Daha sonra kaymakamlığa, ilçe tarıma gittim başvurdum. Firmayı, ihale bilgilerini sorduk ama hiç kimse bilgi vermiyor.” dedi.
Arazilerinin ve kesim alanının sarp kayalık bir bölgede olduğunu ve alandaki kesimin sel, çığ, erozyona yol açacağı uyarısında bulunan Dallı, kesimden köylülerin büyük çoğunluğunun haberinin olmadığını belirterek şöyle devam etti: “Aynı istikamette köyden daha uzak yerlerde de orman var. Neden en tehlikeli, sarp kayalık yerde kesim yapıp insanların hayatını tehlikeye atabilecek, malına zarar verebilecek yerde kesim yapıyorsunuz? Orman işletme köylülerin muhtarla anlaştığını söylüyor. Halbuki alakası yok. Biz zaten 20-30 imza toplayıp dilekçe verdik cevap bekliyoruz."
Arıcılık ve tarımla geçimlerini sağladıklarını belirten Dallı, kesimin devam etmesinin geçim kaynaklarını da olumsuz etkileyeceğini söyledi. Perşembe günü tüm itirazlarını yazarak ilgili kurumlara dilekçe verdiklerinin bilgisini paylaşan Dallı, kendilerine henüz dönüş yapılmadığını söyledi.
Orman kesimine ilişkin ulaştığımız Orman İşletme Müdürlüğü kaynakları herhangi bir ihale yapılmadığını, köylülerin talebi üzerinden kesim yapıldığını ve kesim işinin de zaten köy muhtarına verildiğini söyledi.
Satılan odunların ne için kullanılacağına karışamayacaklarını belirten Orman İşletme Müdürlüğü çalışanı, “Satılan odunu ne yapacakları kurumu ilgilendirmez. Vatandaş kömür yapar, fırıncıya satar. O üreticinin bileceği iş. Biz köylülere ağaç sattık. Bizi ilgilendiren kısım bütün her şey resmi mi? Evrakları tam mı, kesim tekniğine uygun mu? Bizi ilgilendiren budur."
Konuya ilişkin diğer sorularımızı yanıtsız bırakan Orman İşletme Müdürlüğü çalışanı ayrıntılı bilgileri Orman İşletme Müdürlüğü’nden alabileceğimizi, kendilerinin açıklama yapmaya yetkileri olmadığını söyledi.
Kaynarpınar köy muhtarı Özbeg Abaylı, köylülerin haberlerinin olmadığı iddialarını ise reddetti. Ortalığı karıştırmak isteyenlerin kesime itiraz ettiğini belirten köy muhtarı Abaylı kesimi şu sözlerle savundu: "Onlar tarafından verilmiş. Satışa itiraz edenin rahmetli babası ve dayısı satışı yapmış. Ben de köylülerin istekleri doğrultusunda ihaleyi aldım, kesimi ben yapıyorum. Kesiyorum, odunları kömür firmasına satıyorum.”
Muhtar mangal kömürü üretimine ilişkin ise şu bilgileri verdi: "Bölgemizde arıcılık yapılıyor. Arıcılık olduğu sürece kömür yakımı olmayacak. Arıcılar gittikten sonra 12. aya kadardır. Baharda kesim olmayacak sadece taşıma olacak. Kesim sadece sonbaharda olacak, ne kadar süreceği belli değil. Bir yıl da beş ay da sürebilir.”
Köy muhtarı Abaylı 500 hektardan fazla bir bölgede kesim yapılacağı bilgisini paylaştı, ancak Orman İşletme Kaynakları bu bilgiyi yalanladı.
DEVA PARTİSİ İL BAŞKANI KOVALAR: "Orman İşletme Müdürü kesimi durdurun talimatı vermesine rağmen, muhtarın kesimi devam ettirdiği iddia edildi"
Orman kesimine ilişkin köylüler ve Orman İşletme Müdürü İbrahim Börü ile görüşen Deva Partisi Bingöl İl Başkanı Mikail Kovalar açıklama yaptı.
Kovalar, köy muhtarının kesimi bütün köy istiyormuş gibi yansıttığını ve işi bu şekilde aldığını belirterek şöyle devam etti, "Daha sonra köylüler imza toplayıp Orman İşletme Müdürlüğü'ne başvurunca köylülerin tamamının haberdar olmadığı anlaşılıyor. Bunun üzerine Orman İşletme Müdürü İbrahim Bey kesimin durdurulması talimatını veriyor ancak köylülerden aldığım bilgiye göre muhtar çevresindekilere kesimi durmayacağını devam ettireceğini söylemiş. Ayrıca kesim işinde odunların sadece yarısının Mardinli kömür firmasına verilebileceği şartını koymuşlar."
900 metreküp dikili ağaç satışının yapıldığı bilgisini paylaşan Kovalar, iki defa Orman İşletme Müdürü ile görüştüğünü ve kesimin bir hafta içerisinde sonlandırabileceğini söyledi.
İlginizi Çekebilir