© Artı Medyam 2022

“Bingöl, bir an önce afet bölgesi ilan edilmelidir”

​​​​​​​TBMM Genel Kurulu’nda konuşan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir; “Bingöl ilimizin afet bölgesi ilan edilmesi gerekir. Buradan şu soruları da sormak gerekiyor: Deprem öncesi Bingöl ilinde yapılması gereken çalışmalardan hangisi yapılmıştır?”

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir; “Bingöl ilimizin afet bölgesi ilan edilmesi gerekir. Buradan şu soruları da sormak gerekiyor: Deprem öncesi Bingöl ilinde yapılması gereken çalışmalardan hangisi yapılmıştır?”

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Bingöl’ün biran önce afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ayrıca çadır ve gıda stokunu da değinen Aydemir, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; özellikle, Cumhur İttifakını oluşturan AKP-MHP iktidarına Bingöl halkı adına şu soruyu sormak istiyorum: Türkiye’de “deprem” denince akla ilk gelen ilin ismi nedir? Akla ilk gelen ilin ismi Bingöl’dür Sayın Meclis. Yaklaşık yirmi günden beridir Bingöl halkı bütün sivil toplum kuruluşları ile MHP'lisi, AKP'lisi, HDP'lisi, CHP'lisi yani bir bütün olarak Bingöl halkı Bingöl’ün afet alanı, afet bölgesi ilan edilmesi için çağrılarda bulunmakta. Bu çağrıları bir kez de Mecliste iktidar partisinin milletvekili olan Cevdet Yılmaz, iktidar partisinin milletvekili olan Feyzi Berdibek ve iktidarı yöneten Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Bingöl halkı adına talepte bulunuyorum: Bingöl bir an önce afet bölgesi ilan edilmelidir. Neden ilan edilmelidir? Bakın, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Doğu Anadolu Fay Hattı’nın başlangıç noktası, kesişme noktası Bingöl ilimizdir ve Bingöl ilimiz bu 2 deprem fay hattının üzerinde kuruludur. Bingöl ilimizin kurulmuş olduğu arazinin altından deprem fay hatları geçmektedir. Bir an önce Türkiye’nin en riskli deprem bölgesi olan Bingöl ilimizin afet bölgesi ilan edilmesi gerekir. Buradan şu soruları da sormak gerekiyor: Deprem öncesi Bingöl ilinde yapılması gereken çalışmalardan hangisi yapılmıştır? Özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim İl Müdürlüğü, Afet İl Müdürlüğü kendisine düşen sorumlulukları yerine getirmiş midir?”

“ÇADIR STOKU VAR MIDIR, YİYECEK, KURU GIDA STOKU VAR MIDIR, İÇECEK SU STOKU VAR MIDIR?”

“Buradan soruyoruz: Deprem olması hâlinde Bingöl'de Afet İl Müdürlüğünün, Vilayetin veya Belediye Başkanlığının bir deposu bulunmakta mıdır? Bu depoda deprem olması hâlinde çadır stoku var mıdır, yiyecek, kuru gıda stoku var mıdır, içecek su stoku var mıdır? Enkaz arama ve kurtarma çalışmaları için vinç var mıdır, greyder var mıdır, hilti var mıdır? Eğer varsa bunların adedi kaçtır? Yine bu depremde kul olmak üzere balyoz var mıdır, kaç adettir? Çekiç var mıdır, murç var mıdır? Demir kesme veya eritmek için oksijen tüpleri, kaynak makineleri var mıdır? İşte bütün bu soruların iktidar tarafından cevaplanması gerekmektedir. Evet, Sayın Bingöl halkı, 1 Mayıs 2003 Bingöl'de yaşanan 6,4 şiddetindeki depremde Bingöl Çetliksuyu “Kadı Madrak” köyünde bulunan ilköğretim pansiyonu aynen bu hâle geldi. Bakın, enkaz kadayıf hâline geldi ve bu enkazda 87 çocuğumuzu, 87 öğrencimizi yitirdik, canlarını verdiler. İşte bu vakaların yeniden yaşanmaması için iktidar partisini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı göreve davet ediyoruz. Nasıl ki 2003 tarihinde Erdoğan bu enkazın başına gelip şunları söyledi, ne dedi biliyor musunuz? Dedi ki: “Bunun sorumlusu siyaset, müteahhit, bürokrat, hırsız üçgenidir.” Burada tedbirler alınmadığı için, önlemler alınmadığı için bu pansiyonda 87 öğrencimiz canını verdi. İşte, buna benzer yaşamını yitirecek çocukların olmaması için -Bingöl'de yaşanacak olan depremin eli kulağında- sizi tedbir almaya çağırıyoruz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER